Sımsıcak yaz aylarında vazgeçilmez olan klimalarımıza ne kadar önem gösteriyoruz? Gerek ev gerekse iş yerlerinde kullandığımız ve sıcak yaz aylarında bizleri serinleten klimaların, senelik bakımlarının ve gaz kontrollerinin yapılmaması sonucunda klimaların ömrü yarı yarıya düşerken, sağlık ve performans açısından da ciddi tehlikeler ortaya çıkmaktadır.

Bakım görmeyen klimanın filtrelerinin zamanla biriken toz ve mikropları bulunduğunuz ortama yayıldığına dikkat çekmek isteriz. Senelik yapılan rutin bakımlarda hem klimanızın gaz kontrolü yapılmakta hem de filtrelerin temizliği biyolojik klima temizleme ilaçlarıyla yapılmaktadır.

Klima gazınız da eksiklik var ise mutlaka gaz şarjı yaptırmalısınız, aksi takdirde yüksek maliyet ile düşük verim almak kaçınılmaz bir hal alır. 27 yıllık bilgi birikimiyle Yılmaz Teknik Soğutma klima servisi hizmetlerinde daima yanınızdadır.

Daha konforlu ve verimli yaşam alanları için kapalı ortamların havasını  soğutan, nemini alan, isteğe bağlı olarak ısıtan toz ve partikülleri filtre eden cihazlar olan klimalar hem evlerde hem de işyerlerinde sıklıkla tercih ediliyor. Artık lüks olmaktan çıkarak ihtiyaç duyulan bir cihaz haline gelen klimalar eğitim kurumları, işyerleri, konutlar, restoranlar, oteller ve hastaneler gibi pek çok alanda kendine yer buluyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte daha az enerjiyle daha fazla verim sunan klimalar, zaman zaman çeşitli arıza ve sorunlarla da karşılaşabiliyor. Birtakım sorunlardan ötürü ısıtma ve soğutma işlevini yerine getiremeyen klimaların bu sorunu pek çok farklı sebepten kaynaklı olabiliyor. Klima kullanıcılarının en çok karşılaştığı sorunlar arasında ise ısıtmama sorunu yer alıyor. Peki klima neden ısıtmaz-soğutmaz? Klimanın sıcak hava üflememesinin altında yatan pek çok farklı neden olabilir. Gelin bu nedenlerin neler olabileceğine hep birlikte bakalım!

 

 

Klima Neden Soğutmuyor Olabilir?

Klima soğutmama nedenleri arasında pek çok farklı sebep sıralanabilir. Klima neden ısıtmaz-soğutmaz sorusuna sıklıkla yanıt olarak verilen sebepler işte şunlar;

·  Klimanın gazı olması gerekenden az ya da fazla olabilir.

·  Klimanın kompresörü arızalı olabilir.

·  Bakır boru hattında ezilme ya da kırılma gibi bir sorun olabilir.

·  Klimanın kumandası arızalı olabilir.

·  Klimanın sensörlerinde bir sorun olabilir.

·  Klima dış ve iç ünite fanında bir problem olabilir.

·  Klima kondansatörü arızalı olabilir.

·  Klimanın motoru arızalanmış olabilir.

·  İç ünite peteğinde ya da filtresinde kir birikmiş olabilir.

·  Dış ünite peteğinde ya da filtresinde kir birikmiş olabilir.

·  Sinyal kablosunda sorun olabilir.

·  Klima ısı ayarı doğru yapılmamış olabilir. (Ayarın genelde 25°C civarında olması gerekir.)

·  İç ünite kanatçığı aşağı doğru olmayabilir.

 

Klima Soğutmuyor Ne Yapmalıyım?

Klimanız yukarıda saymış olduğumuz nedenlerden ya da farklı bir nedenden ötürü soğutmuyor olabilir. Klima soğutmuyor ve ne yapabilirim diyorsanız, bunun en sağlıklı yolu yetkili bir teknik servisten yardım almaktır. Ancak basit sebeplerden ötürü bir soğutmama sorunu varsa kullanıcı olarak yapabileceğiniz bazı müdahaleler de bulunuyor. Klima ısıtma yapmıyor ise kullanıcı olarak yapabilecekleriniz şunlar;

· Klima soğutma yapmıyorsa bunun bir sebebi de klimanın ısıtma modunda olmaması olabilir. Bu yüzden öncelikle klima kumandası üzerinden klima soğutma modu olan “kar” sembolü ya da “cool” sembolü seçilmelidir.

· Klimanın beklenilen verimlilikte soğutması için klima ısı derecesinin ayarlanmış olması gerekir. Yapacağınız sıcaklık ayarı ortam sıcaklık ayarından daha yüksek olmalıdır. Eğer klima ısı ayarı ortam sıcaklık ayarından düşük olursa, klimanız soğutma sağlayamaz.

· Klimanız soğutmuyorsa dış ünitenin devreye girip girmediğini de kontrol etmenizde yarar var. Eğer dış ünite devreye giriyorsa klimanızda sorun yok demektir. Ancak dış ünite devreye girmiyorsa klimanız elektronik olarak bloke olmuş demektir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda klimanızı resetleyin ve cihazı enerjisinden kapatın 10 dakika kadar bekleyip ve tekrar açın.

· Klimayı kullandığınız alanda camlar ve kapılar açıksa, beklediğiniz soğutma verimliliğini bu yüzden de alamıyor olabilirsiniz. Bu yüzden açık kapı ve pencereleri kapatın.

· Klimanız soğutmıyorsa kullanıcı olarak yapabileceğiniz bir diğer işlem de klimanın hava girişlerinin açık olup olmadığını kontrol etmek. Eğer klimanın önü mobilya gibi eşyalarla kapatılmışsa bu durumda da beklenilen soğutma performansı karşılanmaz. Klima hava girişlerinin her koşulda açık olması gerektiğini unutmayın!

· Klima neden soğutmaz sorusuna verilebilecek bir başka yanıt da klima yönlendirme kanatçığının aşağı doğru bakmaması olabilir. Klima yönlendirme kanatçığı yukarı doğru olursa soğutma sağlanmaz. Bu yüzden eğer yönlendirme kanatçığının yönü yukarı ise mutlaka aşağı doğru getirmelisiniz.

· Klima soğutmama nedenlerinden biri de hava filtresinin temiz olmamasıdır. Eğer klima doğru şekilde ayarlanıp, devreye girip soğutma yapmaya başladıysa klima filtresini kontrol edin. Klimanın ön kısmında bulunan hava filtresini kullanıma bağlı olarak sıklıkla temizlemeniz gerekir. Genelde 15 günde bir yapılması gereken hava filtresi temizliğini kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

· Klima gazının eksik olup olmadığını anlamak isterseniz klimayı kapatıp açtıktan sonra iç ünite fanının devreye girme süresini izleyebilirsiniz. (İç ünite fanının devreye girme süresi ortalama 3-5 dakikadır.) Eğer iç ünite fanının devreye girmesi uzun sürüyor ise klima gazı eksiktir. Eğer iç ünite fanı hiç devreye girmiyor ise klimada hiç gaz yok demektir.

Klimanız ısıtmıyorsa kullanıcı olarak yapabilecekleriniz bunlarla sınırlıdır. Klima arızasının doğru bir şekilde saptanması ve çözüme kavuşması için mutlaka Faturalı kesebilen resmi servisten yardım almalısınız.

 

Klimalar Ne Kadar Enerji Harcar?

 

· 9000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Eğer 9.000 BTU’luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar.

· 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.

· 18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU’luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.

· 24000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Daha çok büyük işletmelerde kullanılan 24.000 BTU kapasiteli klima modelleri en hızlı modda bir saatte 2,19 kW elektrik tüketir.

· Salon tipi klima ne kadar elektrik harcar? İş yeri, büyük toplantı salonu, mağaza, market, alışveriş merkezi gibi insan sirkülasyonunun fazla olduğu geniş mekânlarda tercih edilen salon tipi klima modelleri genellikle 24.000 BTU kapasiteye sahip bulunur. 24.000 BTU’luk bir salon tipi klima en hızlı kullanımda saatte 2,19 kW elektrik tüketir.

Bu harcama değerleri günlük birim fiyatlarıyla çarpılarak maliyet hesabı yapılabilir.​

 

Klimaların BTU bakımından ne kadar elektrik harcadığına özetle bir yanıt vermek gerekirse;

Yukarıdaki rakamlardan da görüldüğü üzere cihazın BTU kapasitesi yükseldikçe elektrik maliyeti artar. Ancak sırf bu yüzden mekân için gerekli kapasiteden daha düşük kapasiteli bir klima tercih edilmemelidir. Çünkü bu durumda hem cihazdan istenilen verimi alamazsınız hem de normalden daha uzun çalıştırmanız gerekebileceği için enerji tasarrufu da elde edemezsiniz.

 

Soğutma Teknolojisi Bakımından;

Son yılların en popüler klima modelleri arasında yer alan inverter klimalar, klasik klimalardan farklı olarak enerjiyi daha verimli bir şekilde kullanır. İçeriğinde yer alan kompresör sayesinde, güç kaynağından gelen enerjiyi değiştirme kapasitesine olan inverter klimalar; enerji tasarruflu bir klima kullanımı için idealdir. Ortam sıcaklığını istenen seviyede tutarken aynı zamanda daha az enerji harcayan inverter teknolojili klimalar; klasik klimalara kıyasla aylık elektrik tüketimi bakımından yaklaşık olarak %11 tasarruf sağlar.